lørdag 26. juni 2010

Kreative prosjekter

Foto: Nooria. Styling: Ann Kristin
(Se den utrolige fine lyslykten! Den koster faktisk bare 129,-)

I dag har vi hatt en utrolig deilig sommerdag! Jeg kjenner at sånne dager gjør godt for kropp og sjel :-). Det har vært litt stille på bloggen min i det siste, men jeg har en hel del kreative prosjekter på gang. Noen av dem er for Dorothea.

Foto: Nooria. Styling: Ann Kristin

I dag har jeg jobbet med et annet prosjekt. Nooriamannen, jeg og to andre jenter har stylet og fotografert hele ettermiddagen. Det var utrolig gøy, og nå er jeg spent på resultatet. Bildene lastes ned i skrivende stund. Jeg skal nok vise smakebiter her på bloggen snart ;-).



Ellers så venter jeg på at clematis, roser og peoner skal sprekke opp og vise sin prakt. Det går litt treigt i år, men masse er på gang! Se så vakker akeleien Nora Barlow er! Den over er også vakker, men den kjenner jeg ikke noe navn på.



Fortsatt god helg!

This has been a wonderful day! My husband, me and two other women have been working on a photo project. I'll show some of the pictures later. Wish you a wonderful weekend!


mandag 14. juni 2010

Hvor finner man egentlig fransk landliv?

Foto: Nooriamannen

I sommer har Nooriafamilien lyst til å oppsøke virkelig fransk landliv. Vi er veldig trege med å planlegge årets ferie, men nå gjør vi et forsøk på å finne et sted. Vi har planer om å kjøre bil og ser for oss området i sør-østlige deler av Frankrike. Hvor finner vi den landlige franske stemningen? Noen som har helt konkrete tips?


Foto: Nooriamannen (tatt i hagen til Pia Mittet)


fredag 11. juni 2010

Veien til drømmehagen: del 1

Foto: Nooria

Helt siden vi kjøpte huset vårt for seks år siden har jeg hatt en hagedrøm. Jeg kunne svært lite om hage, ettersom jeg har vokst opp et sted hvor stort sett bare løvetannen klorte seg fast. Drømmen er å få til en oase med mange koselige uterom og samtidig tumleplass for de små.

Foto: Nooriamannen

Jeg begynte med å plante frukttrær, klematis og villvin... og å lese hagebøker. Jeg fulgte rådene til Tor Småland i boken "Late hager",  jeg har sittet mye på ulike steder i hagen og fundert på hva jeg skal gjøre hvor. Jeg har også forsøkt å legge opp til en hage med minst mulig luking. Vi har noen få store bed (bør være minst 1,5 m bred) hvor jeg passer på å plante bunndekkere (i tillegg til høyere stauder) som hindrer ugressfrø i å komme i kontakt med jorden. I tillegg til bedene planter jeg frukttrær og busker med vakre blomster (bl.a rhododendron, hortensia, fagerbusk).


Foto: Nooriamannen (tatt i hagen til Pia Mittet)


Jeg ønsker at hagen skal være rustikk, nostalgisk og litt vill. Det tar tid å få til dette i en ung og uberørt hage, men jeg tar tiden til hjelp. Jeg har jobbet med å "bygge vegger" rundt uteplassene helt fra starten, og her har Nooriamannen bidratt en del. Veggene består av espaliee av tre, espaliee av staur og armeringsjern, stakittgjerde, hekk, frukttrær og høye stauder. Jeg har også planer om å få satt opp en hel del portaler, og jeg drømmer om et lysthus.


Foto: Nooriamannen

I bedene har jeg gammeldagse stauder (akeleie, ridderspore, peon, flox, lammeøre, storknebb, malva, lavendel) og roser. Jeg holder meg innenfor fargeskalaen hvit, rosa, lilla og blå. Jeg forsøker også å passe på at plantenes høyde og bladverk er harmonisk. Siden vi oppholder oss på alle sider av bedene har jeg lave planter med tett bladverk ytterst (f.eks storknebb eller bunndekkende rose), innenfor planter jeg en litt høyere staude (f.eks akeleie, malva/kattost og peon ) og i midten har jeg de riktig høye (f.eks ridderspore) før det igjen kommer lavere planter. Jeg vil gjerne se et blomsterhav, og jeg vil ikke se jorden i bedet. Derfor forsøker jeg å plante tett og sørge for at en del av staudene har dekkende bladverk.


Foto: Nooriamannen

Jeg lærer mye mens jeg holder på, og jeg må stadig flytte på både stauder og busker. Det meste kan flyttes, men peonen bør man finne en god plass til med en gang. Den kan finne på å ikke levere blomster på en stund om den blir flyttet. Rhododendron deriomot tåler veldig godt å bli flyttet.

Foto: Nooriamannen

De fleste av oss er mest opptatt av blomsten på plantene, men jeg har etter hvert blitt veldig glad i bladverket også. Man kan få til veldig spennende effekter mellom ulike typer bladverk.


Foto: Nooriamannen

Kontraster er også viktig i min hage. Jeg kombinerer stein, sink, gamle rustikke loppekjøp med rosa roser, vakre peoner og vidunderlig klematis. Tilsammen gir dette et uttrykk som jeg elsker. Det gir meg ro og samtidig spenning. Det er romantisk og skaper for meg en oase.


Foto: Nooriamannen

I en nostalgisk hage skal det ikke være rette linjer. Det tok litt tid før jeg oppfattet det, og vi har derfor noen rette linjer. Disse forsøker jeg nå å bryte mest mulig. Jeg har planer om å lage grusganger og stier av stein/skiferheller som slynger seg rundt.


Foto: Nooriamannen


Et av de siste prosjektene mine er at jeg har plantet stokkroser langs stakittgjerdet. Stokkroser er en utrolig vakker plante. I Danmark ser man masse fantastisk vakre stokkroser. Hvorfor har ikke det tatt mer av i Norge? Det er jo så vakkert!
Det er enda langt igjen før vår hage begynner å se ut som en vill og nostalgisk hage. Men det er terapi for meg å pusle i hagen, og sakte men sikkert få frem drømmehagen. Den skal forresten være drømmehagen til hele Nooriafamilien, men "prosjektet" er nok først og fremst mitt.


Ønsker deg en fin juniuke!

torsdag 10. juni 2010

Utrolig vakre vesker!


Line som har denne bloggen lager de vakreste vesker man kan tenke seg. Hun har en give away nå på bloggen sin.

søndag 6. juni 2010

På gang



Det er mye på gang i hagen nå. Peonenes knopper vokser for hver dag. Klatrerne har høy fart oppover, ikke minst min to år gamle klematis Hagley hybrid som allerede er over gelenderet på verandaen, lengre enn den noen gang kom i fjor. Frøene jeg sådde forrige uke spirer som bare det! Rosene mine har begynt å få knopper og mine Rhododendron blomstrer. Jeg prøver å ta det rolig om dagen, og det er herlig å se at det likevel er masse på gang :-).


En annen herlig ting: Jeg har endelig fått meg espressomaskin :-). Noen som har erfaring med denne (Krups, Espresseria automatic)?
Ønsker deg en god søndag!
Foto: Nooriamannen (med unntak av bildet av KRUPS-maskinen som er lånt av www.komplett.no)

fredag 4. juni 2010

Stilleben


Norske Interiørblogger (NIB) har utfordret bloggere nå i juni til å vise frem et stilleben. Her er mitt bidrag.

Nok en vidunderlig dag er på gang. Jeg er fortsatt i hvilkemodus og skal bare nyte.

Håper du også finner grunner til å nyte dagen.

torsdag 3. juni 2010

Sliter du med at rådyr spiser rosene og tulipanene dine?


På grunn av mye rådyr på eiendommen har jeg hittil ikke plantet tulipaner. Jeg har i tillegg plantet få rosebusker, og de jeg har hatt har jeg passet på som en hauk. Nå har jeg fått nytt mot og har planer om å plante masse tulipanløker til høsten. Årsaken til dette er Revira som jeg har kjøpt på http://www.solfang.no/.



Jeg så et fantastisk fint tulipanbed i nabolaget i fjor hvor dette middelet var brukt, og troen er derfor stor. Det som er så flott er at det varer i 3-6 mnd. Det er et biologisk avskrekkingsmiddel og skal ikke være giftig.




Til slutt et bilde av fuglebadet som jeg lagde av rullestein i fjor. Nå har jeg plantet to sorter gress ved det i tillegg til staudene jeg plantet i fjor, og det gjenstår bare å finne hva den siste planten skal være. Den må ha et bladverk som står i spennende kontrast til gresset og staudene... antageligvis noen litt store blader... eller?

Ha en deilig sommeruke!

onsdag 2. juni 2010

Flyttet ut


Nå er det virkelig vidunderlige dager her, og hele familien har flyttet ut i hengekøyen. Vi slapper av der, vi synger der (særlig minstemann) og leksene gjøres der :-).






Kroppen min har gitt meg et signal om at jeg må gire ned noen hakk, så jeg har veldig rolige dager her hjemme nå.

Jeg slapper av i hagen, går turer og ser på vakre hager, mens jeg venter på at det er på tide å hente hjem de små mennskene jeg er så glad i.





Turen hjem fra skole og barnehage er spesielt koselig. Vi rusler sakte hånd i hånd og tar oss god tid til å stoppe opp for å studere liljekonvallen som er i ferd med å blomstre, ville arter av storknebb, markjordbærblomster og løvetann. I går fant vi faktisk en rød løvetann (skal få tatt bilde av den og vist frem senere).




De eneste rommene som blir stylet her for tiden er uterommene. På lørdag var jeg på det årlige plantesalget til det lokale hagelaget. For 2-3 hundrelapper fikk jeg kjøpt

- 3 myske (de hvite på bildet over)
- 2 ridderspore
- 2 akeleie
- 1 syrinbusk
- 1 frøstjerne
- 1 storknebb




Dette var akkurat hva jeg trengte, og nå har jeg fått ferdig et bed som jeg har jobbet gradvis med å forstørre i et par år.
Ønsker deg en fin uke! Ikke glem å legg merke til alt det fine :).


Foto: Nooriamannen