mandag 29. oktober 2012

Voksne skaper vennskap



"Voksne skaper vennskap" er for årets kampanje i regi av Manifest mot mobbing. Mobbing er et samfunnsproblem både i skolen, på idrettsarenaer, arbeidsplasser, organisasjonslivet, og ikke minst på nett. Jeg anbefaler deg å ta en titt på denne vakre og kloke filmsnutten.

søndag 28. oktober 2012

Skjønnheten kommer innenfra




Min kjære kommenterte forleden at jeg har fått mykere hud, noe som inspirerte til et blogginnlegg. Jeg har nemlig fått lignende tilbakemeldinger fra et par hudterapeuter det siste året.

Hvilke dyre hudpleieprodukter har så gitt meg dette resultatet? Vel, jeg har forsøkt å besvare spørsmålet ved hjelp av bildet over, og tittelen på innlegget: Kosthold med mye grønnsaker, sunne fettsyrer (som linfrøolje og fiskeolje) og antioksidanter (bl.a fra blåbær, grønnkål, granateple og mandler). Dette har jeg kombinert med kondisjonstrening som øker cellenes oksygentilførsel og avspenning som forebygger stress (Qi gong, kajakkpadling mm).

Jeg bruker selvsagt noen hudpleieprodukter også, men de får være tema for et annet blogginnlegg.

Ha en fortsatt god søndag! Her er det søndagskos som gjelder.

lørdag 27. oktober 2012

Viktig nok?




I dag tidlig kom jeg over denne artikkelen skrevet av Christine Koht tidligere i år, om hvordan vi skal få til alt, og ingen ting skal virke vanskelig. Hun har mange gode poenger, og jeg er veldig enig i at mange av oss forsøker å rekke over vel mye. Når jeg blogger om mine livsstilsendringer, ønsker jeg ikke å bidra til et slikt kollektivt press om å være vellykket. Det er mye jeg selv ikke rekker som jeg gjerne skulle hatt tid til. Jeg har imidlertid gjort meg opp en vurdering av hva jeg vil prioritere over alt annet. En klok mann jeg kjenner sa i et foredrag en gang at "det som er viktig nok, det får man tid til". For meg har trening og sunt kosthold kommet øverst på prioriteringslista (sammen med jobb og familie selvsagt). Jeg forsaker mye annet, for å få til dette, men det er et valg jeg har gjort. Det vil si det er vel et valg jeg gjør hver dag. Om du sliter med å "få tid til", vil jeg anbefale deg å vurdere "er det viktig nok". Det som ikke er viktig nok til å komme øverst på lista må man rett og slett legge litt bort.

fredag 26. oktober 2012

En lang reise II



Jeg har fri fra jobb i dag, og derfor kunne jeg starte dagen med en joggetur. Klar og kald luft, nydelige høstfarger og meg, helt til stede i meg selv. På bildet over var jeg visst mer opptatt av noe over meg. ;-)

Tusen takk hyggelige tilbakemeldinger på forrige blogginnlegg! De setter jeg stor pris på. Det er flere som skriver at de vil høre mer om den lange reisen, og det jeg først og fremst vil skrive om, er de gode erfaringene. Hvordan jeg har klart å få til positiv endring. Hvordan en tidligere sofasliter har funnet ut at det faktisk kan være deilig å bevege seg. Hvordan en kropp som var i ubalanse, nå fungerer godt. Ja også mange kilo lettere da!

Det startet med en beslutning om å endre livsstil. Så innførte jeg endringer gradvis. Jeg har lest, praktisert, gjennomført endringer, justert, lest mer, erfart mer. Hele veien har jeg unngått å "straffe" meg selv for nederlag, bare justert og tenkt positivt. Til daglig jobber jeg kunnskapsbasert. Det vil si at jeg har en jobb hvor endring og utvikling basert på forskning er fokus. Jeg er vant til å ha en systematisk og helhetlig tilnærming, og denne har jeg brukt på min egen endringsprosess. Samtidig opplever jeg et stort kunnskapshull innenfor skolemedisinen. Jeg var alvorlig syk og spurte legene hva jeg kunne gjøre selv for min egen helse. Svarene jeg fikk kunne jeg stort sett ikke bruke til noe. Jeg har lest mye selv. Jeg skulle ønske at kildene var mer vitenskapelige. Men de opplever jeg at i for liten grad eksisterer. Siden jeg ikke har planer om å sitte passiv å vente på gode forskningsrapporter, har jeg derfor gjort mine egne vurderinger. Noe forskningsmateriale har jeg også funnet.

Så til endringene: Jeg forsøker å ha litt fysisk aktivitet hver dag. Det kan være en joggetur, en gåtur, pilates eller en tur med kajakken. I vinter håper jeg å gå på ski. I tillegg forsøker jeg å legge inn litt avspenning, i form av Qi gong. En rekke studier konkluderer med at litt fysisk aktivitet hver dag, er det som best forebygger alvorlige sykdommer. Det er også gjort en del forsøk som konkluderer med at f.eks Qi gong gir god helsegevinst. For meg er balanse mellom aktivitet som gir kondis, styrke og avspenning viktig.



Jeg har også gjort store endringer i kostholdet. Jeg har kuttet søtsaker helt, fordi jeg var for avhengig og fordi jeg har følsomt blodsukker. Jeg hadde og har en klar oppfatning om at jeg måtte frigjøre meg helt fra søtsuget, dersom jeg skulle klare å ha en gjennomført sunn livsstil. Med søtsaker mener jeg kaker, is og godteri. Jeg spiser frukt og mørk sjokolade i balanserte mengder.

Det andre jeg bestemte meg for å kutte helt ut, er melkeprodukter. I min familie er intoleranse mot melkeprodukter noe som går igjen i generasjoner. Jeg har aldri fått det dokumentert (fordi det er vanskelig å teste), men moren min har endelig fått sin laktoseintoleranse konstatert nå ved hjelp av gastroskopi. Selv har jeg ikke orket å gjennomføre dette enda. Det jeg kan konstatere er at magen min fungerer. Det gjorde den ikke før. I en periode nå har jeg kuttet ut alt av melkeprodukter. Det er mye mulig jeg forsøker å innføre ost og smør (som det er lite laktose i) etter hvert. I mellomtiden spiser jeg andre matvarer som gir meg kalsium og b-vitamin, blant annet grønne grønnsaker og da spesielt bladgrønnsaker.

Så til det jeg har innført: I forrige innlegg siterte jeg utsagnet "det kan være kjedelig å spise sunn mat, men jeg elsker følelsen det gir meg mellom måltidene". Denne kjenner jeg meg veldig godt igjen i. Samtidig må jeg nok si at jeg har endret preferanser veldig på hva som er godt. Mens jeg før hadde lyst på pepsi max når jeg skulle drikke noe godt, nyter jeg nå mine kopper med grønn te. Jeg nyter også salaten med alle vakre farger, deilige smaker og gunstig virkning på kroppen. Jeg spiser daglig grønne grønnsaker (brokkoli, grønnkål, salat med mørk grønnfarge), belgfrukter, nøtter, fisk, kylling, sunne oljer, og drikker ferskpresset juice, grønn te og vann. Rødt kjøtt spiser jeg lite av og da hovedsaklig viltkjøtt.

Jeg har aldri vært spesielt glad i å lage mat, men nå synes jeg det er litt spennende å eksperimentere med næringstette supper og ferskpressede juicer. I det siste har jeg også funnet noen litt mer dessertlignende oppskrifter. Favoritten er 85% sjokolade med kokosolje og masse nøtter. Den skrev jeg om for noen dager siden og er hentet fra boken til Berit Nordstrand. Både ungene og jeg elsker den!


Og så elsker vi denne karen her som støtter opp om livsstilsendringene. Her med et glass ferskpresset juice av agurk, brokkoli, eple, pære, ingefær, sitron og stangselleri.

Det var litt mer om min lange reise. Om du har konkrete ting du lurer på, er det bare å spørre.

onsdag 24. oktober 2012

En lang reise - om motivasjon og endring



Det siste halvannet året har jeg vært gjennom en lang "reise". Dette har jeg lyst til å blogge om. 


Bildet over viser meg for to år siden. Småbarnsmor og travel yrkeskvinne. Jeg opplevde at jeg gjorde så godt jeg kunne på de fleste arenaer. De siste årene hadde jeg imidlertid ikke prioritert trening så høyt som jeg kunne ønske, og jeg var mer avhengig av søtsaker enn jeg satte pris på. 

Noen måneder senere fikk jeg vite at jeg var alvorlig syk. Jeg bestemte meg selvsagt med en gang for å ta i mot den behandlingen som skulle til for å bli frisk. Samtidig tok jeg en annen viktig beslutning. Jeg bestemte meg for å gjøre alt jeg selv kunne (og kan) for å ha en god fremtidig helse. 



Bildet over er tatt denne sensommeren. Frisk, velfungerende og 23 kg lettere. Jeg har ikke sultet meg en eneste dag. Jeg har heller ikke tellet kalorier. Derimot har jeg tilført fysisk aktivitet som gir energi, glede, nytelse og ikke minst balanse, samt et kosthold som gjør kroppen godt. 

I en artikkel jeg leste i går stod det noe slikt som at "det kan være kjedelig å spise sunn mat, men jeg elsker den følelsen det gir meg mellom måltidene". Den kjente jeg meg godt igjen i!


Jeg jobber til daglig med endring og implementering, og vi snakker gjerne om at for å få til endring må en av disse faktorene være til stede: 1) Noen får en veldig god idé, 2) det kommer krav ovenfra som ikke går over, eller 3) det oppstår en kriseforståelse. Starten på min reise, beslutningen om å endre livsstil var nok sterkt motivert av sistnevnte, altså kriseforståelse. Jeg var veldig syk men ønsket å være frisk.

Noen som vil vite mer om min lange reise?

lørdag 13. oktober 2012

Inspirert



Denne uken er vi inspirert av den nye boken Mat med mer, skrevet av Berit Nordstrand. Vi har fått mange gode tips og i dag har vi laget sjokolade med nøtter. Vi brukte mørk sjokolade med 85% kakao, kaldpresset økologisk kokos olje og masse nøtter av ulike slag. Store og små var spente på om det ville smake godt, og det gjorde det virkelig. Nam!


I dag har vi også høstet epler i hagen til en eldre dame i nabolaget (Tips: Om du ser frukttrær som står fulle av frukt, kan det hende eierne deler med glede om du ringer på og spør). Vi er storforbrukere av epler til grønnsaksjuicene våre, så det kommer godt med. 

Ha en fortsatt fin helg!


søndag 7. oktober 2012

Er det virkelig mulig at noe som er sunt er så godt?!



Her i huset er det sjelden man ser en nugattiboks, men i går ble jeg inspirert av Margit Vea og forsøkte meg på denne oppskriften:

Sunt ”sjokolade” pålegg

Ca. 2 dl dadler
Ca. 1 dl mandler
2 ss olje (kokosolje gir en nydelig smak. For nøytral smak ville jeg valgt raps)
3 ts kakao (raw kakao gir ekstra mye antioksidanter)
1 ts vaniljepulver

Fjern stein fra dadlene og kok dem møre i litt vann. Bruk ikke for mye vann når de kokes da det kan gi litt vassen smak. Gjem kokevannet til side. Kjør dadlene i blender eller mos med stavmikser. Bland inn mandler, kakao, vaniljepulver og olje. Bland godt sammen. Tilsett eventuelt noe av kokevannet om blandingen virker for tykk. Ha pålegget på glass og sett det i kjøleskapet. Pålegget holder i følge Margit Vea seg minst 3 uker i kjøleskapet.

Jeg var veldig spent på om barna ville like det, og det gjorde de faktisk. Så nå kommer mine barn også til å få "nugatti" en gang i blant.

Ha en fin søndag!

lørdag 6. oktober 2012

Fin høstdag med fine høstsysler



Dette må kunne sies å ha vært en ordentlig høstlørdag. Stikkord er høstsuppe, epleinnhøsting, bøker og strikketøy. Nooriamannen har laget suppe med de deiligste grønnsaker, kikerter, urter og lammekjøtt. Suppen heter, i følge min kjære Harira og oppskriften er hentet fra kokeboken "En kraft og hundre supper". I dag har jeg både fått boken "Mat med mer" av Berit Nordstrand og Matmisjonen av Hanne Stenstrøm, og jeg konstaterer at suppen vår har det meste av næring kroppen trenger.


Selv har jeg ikke stått ved grytene i dag, men har heller vært å finne i toppen av et tre. Jeg har nemlig plukket epler og pærer hos rause Astrid og Glenn. Siden vi er storforbrukere av usprøytede epler til juicepressa vår, la jeg forleden inn en forespørsel på en facebookgruppe for lokalt "kjøp, salg og bytting". Ikke overraskende for alle som kjenner henne, var Astrid ganske kjapp med å tilby adgang til sine eple- og pretrær. Tusen takk snille Astrid og Glenn!

fredag 5. oktober 2012

Høstens fantastiske fargespill



I dag har jeg tatt det helt rolig, ettersom jeg har hatt litt småvondt i halsen og svært gjerne vil unngå å utvikle hosten som resten av familien har hatt i fire uker. Jeg måtte likevel ut en liten tur for å ta noen bilder av høstfargene i hagen.


Det er jo helt utrolig hva denne årstiden har å by på.


Enda er det faktisk også en del som blomstrer... slik som denne rosen her.


Jeg har endelig fått tak i og plantet Flekktvetann, som jeg har ønsket meg så lenge (Tusen takk til Tua!). Jeg håper det blir frodig og fint sammen med Hosta og Forglemmegeisøster rundt fuglebadet mitt. Den største trusselen i så måte er prydgresset som breier seg litt for mye ut.


Et bilde av inngangspartiet med rødmende Villvin til slutt.


Ha en fortsatt fin helg!