fredag 11. juni 2010

Veien til drømmehagen: del 1

Foto: Nooria

Helt siden vi kjøpte huset vårt for seks år siden har jeg hatt en hagedrøm. Jeg kunne svært lite om hage, ettersom jeg har vokst opp et sted hvor stort sett bare løvetannen klorte seg fast. Drømmen er å få til en oase med mange koselige uterom og samtidig tumleplass for de små.

Foto: Nooriamannen

Jeg begynte med å plante frukttrær, klematis og villvin... og å lese hagebøker. Jeg fulgte rådene til Tor Småland i boken "Late hager",  jeg har sittet mye på ulike steder i hagen og fundert på hva jeg skal gjøre hvor. Jeg har også forsøkt å legge opp til en hage med minst mulig luking. Vi har noen få store bed (bør være minst 1,5 m bred) hvor jeg passer på å plante bunndekkere (i tillegg til høyere stauder) som hindrer ugressfrø i å komme i kontakt med jorden. I tillegg til bedene planter jeg frukttrær og busker med vakre blomster (bl.a rhododendron, hortensia, fagerbusk).


Foto: Nooriamannen (tatt i hagen til Pia Mittet)


Jeg ønsker at hagen skal være rustikk, nostalgisk og litt vill. Det tar tid å få til dette i en ung og uberørt hage, men jeg tar tiden til hjelp. Jeg har jobbet med å "bygge vegger" rundt uteplassene helt fra starten, og her har Nooriamannen bidratt en del. Veggene består av espaliee av tre, espaliee av staur og armeringsjern, stakittgjerde, hekk, frukttrær og høye stauder. Jeg har også planer om å få satt opp en hel del portaler, og jeg drømmer om et lysthus.


Foto: Nooriamannen

I bedene har jeg gammeldagse stauder (akeleie, ridderspore, peon, flox, lammeøre, storknebb, malva, lavendel) og roser. Jeg holder meg innenfor fargeskalaen hvit, rosa, lilla og blå. Jeg forsøker også å passe på at plantenes høyde og bladverk er harmonisk. Siden vi oppholder oss på alle sider av bedene har jeg lave planter med tett bladverk ytterst (f.eks storknebb eller bunndekkende rose), innenfor planter jeg en litt høyere staude (f.eks akeleie, malva/kattost og peon ) og i midten har jeg de riktig høye (f.eks ridderspore) før det igjen kommer lavere planter. Jeg vil gjerne se et blomsterhav, og jeg vil ikke se jorden i bedet. Derfor forsøker jeg å plante tett og sørge for at en del av staudene har dekkende bladverk.


Foto: Nooriamannen

Jeg lærer mye mens jeg holder på, og jeg må stadig flytte på både stauder og busker. Det meste kan flyttes, men peonen bør man finne en god plass til med en gang. Den kan finne på å ikke levere blomster på en stund om den blir flyttet. Rhododendron deriomot tåler veldig godt å bli flyttet.

Foto: Nooriamannen

De fleste av oss er mest opptatt av blomsten på plantene, men jeg har etter hvert blitt veldig glad i bladverket også. Man kan få til veldig spennende effekter mellom ulike typer bladverk.


Foto: Nooriamannen

Kontraster er også viktig i min hage. Jeg kombinerer stein, sink, gamle rustikke loppekjøp med rosa roser, vakre peoner og vidunderlig klematis. Tilsammen gir dette et uttrykk som jeg elsker. Det gir meg ro og samtidig spenning. Det er romantisk og skaper for meg en oase.


Foto: Nooriamannen

I en nostalgisk hage skal det ikke være rette linjer. Det tok litt tid før jeg oppfattet det, og vi har derfor noen rette linjer. Disse forsøker jeg nå å bryte mest mulig. Jeg har planer om å lage grusganger og stier av stein/skiferheller som slynger seg rundt.


Foto: Nooriamannen


Et av de siste prosjektene mine er at jeg har plantet stokkroser langs stakittgjerdet. Stokkroser er en utrolig vakker plante. I Danmark ser man masse fantastisk vakre stokkroser. Hvorfor har ikke det tatt mer av i Norge? Det er jo så vakkert!
Det er enda langt igjen før vår hage begynner å se ut som en vill og nostalgisk hage. Men det er terapi for meg å pusle i hagen, og sakte men sikkert få frem drømmehagen. Den skal forresten være drømmehagen til hele Nooriafamilien, men "prosjektet" er nok først og fremst mitt.


Ønsker deg en fin juniuke!

9 kommentarer:

Hilde Heimdal sa...

Åååå akkurat det jeg å drømmer om !!!!

Om ejg abre kunne få til det du har fått til, jeg har ikke peiling på NOEN ting, da mener jeg absolutt ingen ting.

Vi planta et par tustelige stauder på utsiden nå, sånne som vokser vilt oppå fjell...til og med de visner :(

Har du et råd til meg med noe veldig enkelt som jeg kan begynne med ? Jeg har ingenting i hagen, kun platsikk blomster :)!!

Sjarmerende-Gjenbruk sa...

...sååå hyggelig og flott sted du har laget. Jeg ønsker meg også masse hage-kunnskaper. Nyt dagen -kanskje i hagen :)
Klem fra Hanna

Nooria sa...

Jeg begynte uten kunnskap men med ønsket om en frodig hage. I innlegget har jeg forsøkt å bake inn mange gode råd. Begynn gjerne slik jeg begynte. Plant klatrere (villvin, klematis, klatreroser og ramblere (også rose), frukttrør, hortensia og rhododendron. Så kan du begynne å planlegge bed.

Drømmer om drømmehuset sa...

Åå,jeg drømmer jeg å. Spesielt når du viser & forklare slike bilder.
Nydelig!
Jeg må nok se om ikke jeg kan få frem noen grønne fingrer i det minste.
Ha en flott fredag & ei herlig helg.
Klem fra Christina

Les Cotrions sa...

Your garden looks fantastic! I love your style and it's so nice you have so many projects about it!!! My garden is so small I cannot plant whatever I want!
Enjoy the beauty of the nature and have a nice week end!
Vale

AstridVU sa...

Takk for nå også den virituelle turen rundt i din hage - det var virkelig en fryd å bli med, her jeg sitter med kaffekoppen i hånda og har unnet meg en liten pause :)

Gleder meg til en ny tur in real life, så jeg kan se utviklingen på hagen din :)

Ha en strålende helg, skjønne!

Maliva`s verden sa...

Hei....da håper jeg ho finner noe fint til dere;o) Vi blir i Ste.M. t.o.m.første uken i Juli så drar vi videre enten inn i Italia eller videre inn i Provence. Klem

Les Cotrions sa...

Unfortunately I cannot speak your language! I use the translator!!! I think you surely can write in English!!! That's not our mother language and some mistakes can be forgiven!!!
Good luck!
Vale

Landcharm sa...

En herlig hage du har!