mandag 1. februar 2010

Hvorfor er vi tiltrukket av det nostalgiske?

Jeg er veldig tiltrukket av nostalgi. Så lenge jeg kan huske

har jeg vært begeistret for gamle ting.

Jeg blir helt salig av slitte, vakre ting med sjel.

Heklede blonder etter Nooriamannens mormor, vakre håndarbeide etter kvinnene i min familie (som denne løperen i perfekt hardangersøm, brodert av min mor da hun var ung),

det gamle smykkeuret som jeg har arveet etter min oldemor,

et lite overlaken med mellomverk som min mormor lagde da hun hadde små barn,

og disse utrolig skjønne koppene etter Nooriamannens mormor.


Det er så vakkert, og jeg elsker å omgi meg med disse tingene. Men hvorfor er det slik tro? Jeg vet jo at det er mange fler enn meg som er tiltrukket av det nostalgiske.  Hvorfor er vi det?
Foto: Nooriamannen

11 kommentarer:

moa sa...

vakre bilder Nooria!
.. er også glad i det nostalgiske...tja hvorfor..!?
verdifulle minner, kanskje.. og ofte så er det fullt av estetikk..i form og farge...og oser av sjarme ved at det ER brukt og slitt..
fin ukestart til deg -
moaklem

Anitas Home and Wine sa...

Hei
Oppdaget bloggen din idag - og alt det du skriver om gamle ting er ord tatt ut av min egen munn. Er jo spesiet moro med saker og ting som kommer fra familie syntes jeg. Likte bloggen din veldig godt og legger meg som følger.
hilsen Anita S

Glassveranda sa...

Ofte er dette ting som er laget med hjertet og med hendene, heller enn alt det skinnende nye, sjelløse, "feilfrie", "perfekte" som ofte er masseprodusert. Tingene har historie, de har sjel, de har affeksjonsverdi og de skaper tilhørlighet mellom generasjoner. Slike nostalgiske ting er gamle ting, ofte håndverk, gjerne slitte ting, ting med "sjel", ting som bærer preg av å ha vært i bruk, bærer preg av å ha vært elsket! :)

Ha en fortsatt fin uke! :)

Klem, Ann,
Interiørbloggen Glassveranda.

Hulda sa...

Hm, ja det var et godt spørsmål. Jeg har også alltid, fra jeg var lita, vært begeistret for det gammeldagse, nostalgien. Jeg tror det har noe med minner å gjøre, kanskje man husker noe av dette fra en bestemor eller bestefar. For min del har det veldig mye med form og farge å gjøre også. Det gamle skaper en god, lun stemning. :)

Mye fint du har å vise oss i dag. Jeg likte alt. Bildene av de gamle tekstilene var utrolig flotte. Så fint der de hang ut fra skuffene. Søte de koppene også. :)

AstridVU sa...

Så utrolig koselige innlegg du skriver for tiden, Nooria! Bilder og historien går så fint hånd i hånd, og så blir jeg sittende litt og sukke og tenke og ville fikse og ordne opp rundt meg, etter å ha lest inne hos deg :) Ha en fin tirsdag! Klem

Landcharm sa...

Når det syntes at en ting har en historie, syntes jeg det er flott. Alle disse flotte, gamle tingen føler jeg har en historie å fortelle. Det kan være lag på lag med maling fra ulike tider, et skår i en kopp osv. Vi lurer vel litt på hvilket liv de har levd.
Jeg er veldig glad i alle disse gamle tingen, og de kan gjerne være litt slitte.

Livs Lyst sa...

Så nydelige ting!
Jeg vet jammen ikke helt hvorfor vi blir så fasinert. Men saken er i alle fall sikker; vi BLIR fasinert. Så får vi heller lure på hvorfor... hihi

Hilsen Liv

Kreoline sa...

Vakre bilder av vakre ting. Nydelig service, syes å huske min farmor hadde et lignende. Klem fra Mona

Landlig Eleganse ~ Mette sa...

Historie, minner, håndverk og kvalitet er viktige stikkord for min del. I dag finnes det så mye masseprodusert, og mye av det har fryktelig dårlig kvalitet! "I gamle dager" ble tingene laget for å vare - idag har jeg inntrykk av at dét ikke er intensjonen...
Selv er jeg svak for gammelt glass/krystall, porselen og gamle møbler. I det siste har jeg begynt å interessere meg for gamle lamper også;) Hvor skal dette ende?!

God helg til deg!

Ellens hobby sa...

Du er så flink å ta vare på gamle ting..Det liker jeg og...og husk det er identiteten vår.

Nooria sa...

Jeg tror også at verdifulle minner er et viktig stikkord... derfor er det noe helt spesielt med det man har arvet etter nære kjære... også er det noe med at man opplever at gamle ting har mer sjel. Selv klarer jeg ikke å speile sjelen min i det funksjonalistiske, minimalistiske. Jeg må ha lun stemning som Hulda... og kvalitet som Mette.

Takk for alle koselige kommentarer til innlegget!